6 dolog, amit tuti nem tudtál a Nutelláról

A Nutellával kapcsolatos bűncselekmények száma egyre inkább növekszik világszerte. Ez 2013-ban tetőzött, mikor egy kamionból 20.000 dollár értékben loptak Nutellát Németországban. Az 5 és fél tonnányi zsákmánnyal címlapra is került az ügy.
Az eset előtt pár héttel a Columbiai Egyetemről derült ki, hogy heti 6000 dollárt költenek a csokis-mogyorós kencére. A tanulók összesen napi majdnem fél mázsa Nutellát burkolnak be.

Jöjjön még néhány hasonlóan meghökkentő tény, amit valószínűleg még nem hallottál erről a veszélyesen addiktív mogyorókrémről.

1. Napóleon és Hitler a felelős a világ Nutella mániájáért

Mikor Napóelon 1806-ban egész Európára kiterjedően betiltotta a Brit-szigetekkel folytatott kereskedelmet, hogy megnyerje a Napóleoni háborúkat (és végül világuralomra törjön), a csokoládé ára az egekbe szökött, nehéz helyzetbe hozva ezzel például az olasz piemonti csokoládékészítőket. Voltak azonban, akik feltalálták magukat, és egy olyan csokoládéval bővítették a kínálatot, amelybe mogyoródarabkákat kevertek. Ezen kívül készítettek egy másik finomságot is, egy ízletes csokimasszát, melyet “gianduia”-ra kereszteltek.

Egy évszázaddal később, a második világháború idején Európában a jegyrendszernek köszönhetően ismét felment a csoki ára, és nagyon nehezen lehetett hozzájutni. 1946-ban egy olasz cukrász, Pietro Ferrero azonban újra előszedte a gianduia csokikrém receptjét, és megalkotta a Pasta Gianduját, melyet 1964-ben neveztek át Nutellára.

2. Viszik, mint a cukrot

Minden 2.5-ik másodpercben eladnak egy Nutellát valahol a világban. Körülbelül minden nyolcadik másodpercben születik valaki. El lehet kezdeni számolni…

3. Gyorsan terjeszkedik

A Nutellát 75 országban vásárolják és fogyasztják. Ez azt jelenti, hogy az évi összes eladott Nutella mennyiség elegendő lenne ahhoz, hogy 1000 focipályányi területet megkenjenek vele.

4. Lelkes lájkolók

2009-ben a Nutella Facebook oldala a világ harmadik legtöbbet lájkolt oldala volt több, mint 2 millió rajongóval. Csak Barack Obama és a Coca-Cola tudta maga mögé kényszeríteni. Bár a Nutella Facebook oldala ma már nincs benne a top háromban, azért egy tekintélyes 28 milliós rajongótáborral még büszkélkedhet.

5. A Nutella Világnapja
2007-ben két olasz blogger úgy döntött, hogy magasabb szintre emelik Nutella imádatukat, és kijelöltek egy (világ)napot, melyet szenvedélyük tárgyának ünneplésének szentelhetnek. Így azóta minden év február 5-e a Nutelláról szól. Ezen a napon mindenki Nutella recepteket cserél, megosztják a Nutellával kapcsolatos emlékeiket, Nutella evő versenyt rendeznek, Nutellás képeket nézegetnek, stb.
2013-ban a Nutellát gyártó Ferrero felszólította a NutellaDay.com tulajdonosát, hogy szüntesse meg a weboldalt, a rendezvényt mégis megrendezték idén is.

6. A Gianduja nevének eredete
A csokiból és mogyoróból álló gianduia krém egy olasz commedia dell’arte karakterről, Giandujaról kapta nevét. Gianduja egy mosolygós piemonti paraszt volt háromszögletű kalappal a fején, aki szamárháton jár faluról-falura, miközben egy olaszul duja-nak nevezett edényen dobol. A duja eredetileg bor tárolására szolgált, de egy jó pár deka mogyorókrém is simán elfért benne. Piemont területén rengeteg Gianduja álarcot adnak el egész évben, de régen a Nutella reklámokban is sokat szerepelt a figura.