A vezetékestől az univerzális távirányítókig

Sokan emlékezhetnek még arra az időszakra, mikor az első magyarországi televízióadó elkezdte működését és műsorokat kezdett sugározni, eleinte próbaképp heti két alkalommal (kedden és pénteken). Ekkor még kevés otthonban volt tévé, így rendszerint az egész család odagyűlt egy készülékhez, akár a szomszédokkal együtt.

Telt-múlt az idő, szép lassan beindult a tévékészülékek magyarországi gyártása. Az egyedüli fekete-fehér adásokat az m1-en, felváltotta több minőségi, kulturális adásokat sugárzó csatorna. A fejlődő technológiának köszönhetően pedig a következő nagy lépés már a színes kép közvetítése volt (1969-ben).

Szintén emlékezetes lehet sokak számára – ami ma már elképzelhetetlen – hogy a készüléket ki-be kapcsolni, több csatorna között váltani, illetve a hangerőt szabályozni is csak úgy lehetett, ha valaki odasétált a tévéhez és megnyomta rajta a gombokat.
Az első távirányítót ugyanis csak 1950-ben dobták piacra, ezt kifejezetten televízióhoz lehetett használni, azonban mai társaitól eltérően vezetéken keresztül csatlakozott a készülékhez. A vezeték nélküli változatot 5 évvel később fejlesztették ki. Ezeken a beállítási lehetőségek igen csekélyek voltak: következő csatorna, előző csatorna és hangerő-szabályozás. Később a teletext megjelenésével vált fontossá 0-tól 9-ig a számok megjelenítése, valamint a szín és fényerő beállító gombok használata.

Mindez ma már történelemnek számít, hiszen több mint 120 csatorna sugároz magyar nyelven, ami rendkívül soknak számít egy ilyen kis országban. A 2000-es évekre pedig a háztartásokban található elektronikus eszközök száma nagymértékben megnőtt, s ezekkel együtt nőtt meg az irányításukra használt távirányítók száma is.

Univerzális távirányító
Nézzük csak milyen készülékek lehetnek egy átlagos háztartásban: televízió, műholdvevő, DVD lejátszó, hifi, hangrendszer, stb. Többet ezek közül az ember nap mint nap is használ, így a sok távirányító hamar elkeveredhet, vagy összekeverhetjük őket. Ennek a problémának az orvoslására fejlesztették ki az univerzális távirányítókat, melyek képesek egyszerre több különböző eszköz vezérlésére is. Létezik belőlük akkora, mint egy kulcstartó, több színben pompázó, kijelzővel, vagy hangfelismerővel ellátott, sőt érintős is.

Ezeknek köszönhetően nem kell öt különböző kapcsolót tartani a kanapé mellett, hiszen elég csupán egy. Aki pedig tovább szeretne haladni a korral, és rendelkezik okostelefonnal, az töltsön le egy alkalmazást és váltson csatornát a telefonja segítségével. Hiszen ma már ez is lehetséges!