Biztonságos munkavégzés, ellenőrzött szerszámokkal és kisgépekkel

Egy munkahelyi elektromos hálózatban keletkezett hibák komoly anyagi károkat vonhatnak maguk után, nem beszélve az esetleges balesetekről, melyekben bárki akár súlyosan is megsérülhet.
Azonban ezek a hibák megelőzhetőek, amennyiben Ön, mint főnök elvégez néhány óvintézkedést a dolgozói érdekében.

De nézzük először pontosan milyen balesetek történhetnek egy munkahelyen:
– hibás elektromos berendezések és felszerelések okozta áramütés és égési sérülés
– áramütés miatt bekövetkezett zuhanás egy létráról vagy egy állványzatról
– gyúlékony gázok, porok, festék spray-k nem megfelelő tárolása miatt keletkezett robbanás

Mit tehet ezek megelőzéséért?
Törvény írja elő a munkahelyekre vonatkozó kötelező felülvizsgálatokat, melyeket rendszeres időközönként el kell végeztetnie. Azon kívül, hogy Ön átnézi a szerszámokat és a kis elektromos gépeket, mindenképpen kérje ki egy hivatásos érintésvédelmi szakember segítségét is.

Amennyiben olyan típusú munkát végeztet beosztottaival, melynek során több elektromos berendezést, gépet, szerszámot használnak, ezeket mindenképp évente ellenőriztetnie kell! Meg kell győződnie ugyanis arról, hogy azok a berendezések alkalmasak a rendeltetésszerű használatra, azaz nincsenek rajtuk sérülések, kilógó kábelek, illetve vészhelyzet esetén egy mozdulattal lekapcsolhatóak.

Azonnal cserélje le, javítsa ki azokat az elektromos kisgépeket, melyeknek a csatlakozója vagy a kábele megsérült, vagy amelyiknek a közelében a falon túlmelegedésre utaló fekete foltot lát. A javításokat csak olyan hozzáértő szakemberrel csináltassa, akinek van megfelelő tapasztalata, felszerelése a munka biztonságos elvégzéséhez.

Gyakrabban, akár évente többször ellenőriztesse azokat a kisgépeket, melyeket minden nap használnak (pl.: fúrógép, flex). Azok az elektromos berendezések, melyek feltehetőleg nem romlanak el olyan hamar, illetve nem okozhatnak nagyobb balesetek, elegendő csupán a törvény által előírt évi egy ellenőrzésen átnézetnie (pl.: számítógép).

Kulcsfontosságú tennivalók a biztonságos munkavégzéshez:
– Győződjön meg róla, hogy beosztottjai rendeltetésszerűen tudják használni a rájuk bízott elektromos szerszámokat!
– Győződjön meg róla, hogy a munkához elegendő foglalat áll rendelkezésre, és azok úgy vannak elosztva, hogy egyetlen áramkört sem terhelnek túl, mivel az tűzveszélyes!
– Győződjön meg arról, nincsenek lógó kábeleket, amibe az emberek eleshetnek.
– Amint úgy látja, hogy egy berendezés hibás, azonnal ellenőriztesse egy hozzáértő személlyel!