Energiakorszerűsítés házilag?

A házi barkácsolás során néha igazi remekművek születnek, ugyanakkor számos olyan esetről is tudunk, mikor balul sülnek el a dolgok. Otthonunk felújításakor, például mikor energetikai korszerűsítésről van szó sokszor jól jöhet a külső segítség. Dönthetünk tehát, magunk esünk neki a munkának, komplett kivitelezőt választunk, vagy külön-külön keressük meg a szakembereket?
Sokan próbálnak hozzáértőként viselkedni, azt mondják hogy ők majd megoldják, van erre egy ismerősük, majd ő segít, nem kéri a tiszta energiákat felhasználó rendszerek kivitelezéséből ezt meg ezt a tételt, majd ő megoldja olcsóbban. Elképzelhető, hogy sikerül, csak ritkán találunk erre példát. A komplett, úgynevezett kulcsrakész megoldások valójában időt és pénzt takarítanak meg nekünk. A tervezés, engedélyeztetés, beszerzés, kivitelezés mind-mind összehangolt és gördülékeny folyamat kell, hogy legyen. Összeszokott műszaki szakemberek, ügyintézők, kétkezi munkások együttes erőfeszítése hozza meg azt a minőségileg kiváló eredményt, melyet megrendelőként elvárunk. Ha egy-egy elemet ebből megpróbálunk magunk intézni, valójában a saját dolgunkat nehezítjük meg. Tovább egyeztetések, finomhangolások kell hogy kövessék az ilyen beavatkozásokat a megszokott folyamatokba.

Egy komplex napelemes, napkollektoros, vagy hőszivattyús rendszer kivitelezése bonyolult és összetett folyamat, ezért érdemes szakértőhöz fordulni. Nem olyan egyszerű, mint például egy autóban kicserélni a fékbetétet. Ott könnyedén megtehetjük azt, hogy az autó típusa alapján kiválasztjuk mondjuk egy webáruházból a szükséges alkatrészt, ha szerencsénk van passzolni is fog beszereléskor az autóba. Itt kevésbé fontos, hogy a beszerelés és a beszerzés egy forrásból érkezzen. Bár néha aki beszereli az autóba, nem ad garanciát a munkára, hiszen nem ismeri az alkatrész előéletét. Egy ingatlan energiakorszerűsítési folyamata sokkal-sokkal összetettebb feladat és nagyságrendekkel nagyobb összehangolást igényel, mint egy autó kopott alkatrészének cseréje. Ne törjük magunkat feleslegesen e célból. Ami viszont fontos, hogy egy ilyen megrendelés, beruházás előtt mérjük fel a piacot legjobb tudásunk szerint, s válasszuk azt a szolgáltatót, aki a számunkra leginkább testreszabott ajánlattal és gördülékenyebb ügyintézéssel, megbízható referenciákkal rendelkezik.