Étrend-kiegészítőt vagy gyógyszert szedjek?

A minap egy kedves barátnőm panaszkodott arról, hogy huszonévesen magas a koleszterinszintje. A háziorvosához fordult a problémával, aki azonnal megírta a vérnyomáscsökkentő gyógyszer kiváltásához szükséges receptet. Ezzel a probléma meg is van oldva – gondolta az orvos. A barátnőm ebbe nem tudott belenyugodni, hiszen ő nem szeretne azok közé tartozni, akik már ilyen fiatalon gyógyszerekkel tömik magukat, mert ez később csak rosszabb lesz. Ekkor elkezdett kutakodni az interneten, kérdezősködni az ismeretségi körökben. Tudomására jutott az a bizonyos Omega-3 halolaj készítmény, amely nem csak a magas koleszterin, de számos más betegség megelőzéséhez hozzájárul. Néhány hónap visszafogott és megfontolt étkezés, sportolás, valamint a kapszulák rendszeres szedése után a következő koleszterinszint mérés már tökéletes eredményt mutatott. Ekkor elgondolkodtam azon, hogy vajon működne-e ez a módszer az idős emberek betegségei esetén is? Ha mindannyian – már fiatal korban – odafigyelnénk az étrendünkre, a rendszeres testmozgásra, és emellett bejuttatnánk szervezetünkbe a legfontosabb tápanyagokat étrend-kiegészítők formájában, akkor egészségesen élhetnénk idős korban is?

De mi a helyzet a magas vérnyomással? Azért hozom fel ezt példának, mert a fejlett országokban ez a betegség már népbetegségnek számít. A helytelen táplálkozás és a túlzott sóbevitel éppúgy okozhatja, mint a mozgásszegény, stresszes életmód, de örökölhetjük is szüleinktől, nagyszüleinktől, esetleg bizonyos betegségek kísérője lehet.

Mit tehetünk ellene?

  1. Szedhetjük életünk végéig a gyógyszereket, melyeket az orvos felír. (Azért írtam többesszámban, mert a mellékhatásokra is szedni kell gyógyszert a későbbiekben.)
  2. Gyökerestül megváltoztathatjuk az eddigi életmódunkat és alternatív megoldásokat kereshetünk.

A második eshetőségnél kerülnek képbe az étrend-kiegészítők. Szerencsére már hazánkban is egyre többen felismerik, hogy a természetes gyógymód lehet a megoldás. Számos ilyen készítmény fogyasztása javasolt, ilyen például a Q10 koenzim.
Ez az enzim megtalálható az emberi szervezetben megfelelő mértékben, de a kor előrehaladtával egyre csökken a mennyisége. Ha szinten tudjuk tartani, azzal hozzájárulunk a szív egészséges működésének fenntartásához, és az öregedési folyamatok lassulásához.
Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres testmozgás és a zsírszegény, tápanyagokban gazdag étrend fontosságáról sem.