Fémes anyagok vágási technikái

Egy fémlemezt többféle technikával darabolhatunk, vághatunk, díszíthetünk. Különféle CNC (mikroszámítógép által vezérelt) szerszámgépeket használva még a legapróbb, legprecízebb munkát igénylő mintát is ki lehet vágni egy fém lapból. Az ilyen típusú munkákat szabad kézzel nem is lehetne elvégezni. De nézzük, hogy az egyes vágási technológiáknak mik az előnyei, illetve a hátrányai:

Lángvágás

A felhevített fémet egy oxigénsugár elégeti, és az égésterméket a vágási résből kifújja. Ez a technológia a vastagabb (kb. 150 mm) szénacéllemezek vágásához alkalmas. Ez a legjobb és leggazdaságosabb módja az ilyen vastag lemezek függőleges vágásának és leélezésének. Léteznek kimondottan nagy, 3-5 m széles, több vágófejes CNC lángvágó gépek, melyek vágási pontossága 0,1 mm, vagy annál is kisebb.

Lángvágás

Lézervágás

A lézersugár segítségével olyan nagy teljesítménysűrűség érhető el, amelynek hatására az anyagok elolvadnak és elgőzölögnek (nem keletkezik melléktermék). Érdekessége, hogy a vágás konkrét mechanikai érintés nélkül történik. Az eredmény általában olyan tiszta vágás, hogy semmilyen utómunkát nem igényel. A lángvágásnál jóval több anyagnál használható a lézervágás, például szénacél, rozsdamentes acél, alumínium, plexi, vagy fa esetében. Viszont a maximum vágási vastagság csak 8 és 20 mm között van (anyagtól függően).

Lézervágás

Plazmavágás

Egy plazmavágó berendezéssel szinte minden fém (korrózióálló acél, öntöttvas, réz, alumínium és ezek ötvözetei) vághatóvá, illetve darabolhatóvá válik. Különösen hatékony a vastag acéllemezek, illetve a könnyű és színesfémek vágásában. A maximum vágható anyagvastagság ennél a gépnél 0,5-160 mm. Ez a precíz vágásokhoz szükséges egyik legolcsóbb technológia.

Plazmavágás

Vízsugaras vágás

Ennek, az úgynevezett vízsugaras vágási technológiának a legfőbb előnye, hogy nagy pontossággal szinte bármilyen anyag (pl.: alumínium, márvány, gránit, kerámia, élelmiszer, gumi, üveg, szivacs, stb.) vágására alkalmas. Ráadásul mindezt plusz hőtermelés nélkül, környezetbarát módon. A vágási anyagvastagság ebben az esetben maximum 100 mm.

Vízsugaras vágás