Fitnesz mítoszok – Ki, mit hisz el?

Ön gyakran szokott edzeni, fitnesz gyakorlatokat végezni? Mióta? És mi miatt kezdett el éppen fitneszezni? Lehetséges, hogy Önt is az egyik mítosz csábította a tornaterembe? Utólag már biztosan rájött, hogy nem úgy van az, ahogy sokan mondják, nem olyan egyszerű, és gyors, mint azt hiszik.

1.mítosz: A zsírégetés célozható egy adott testrészre.
Minden gyakorlat kihat az egész testre, a testtömegindexre. Egy-egy mozdulat több izomcsoportot megmozgat, még ha először nem is érzi, így tehát, attól például, hogy csak jobb lábon ugrál, a bal is változni fog, sőt a derék és a csípő vonala is vékonyabbá válhat.

2.mítosz: Fájdalom nélkül nincs eredmény.
A mozgás közben érezhető enyhe fájdalmak, fáradság, illetve a másnapi izomláz már biztosan ismerős Önnek is, ezekkel nincs is semmi probléma. Azonban egy-egy gyakorlat közben érzett éles fájdalom már nem játék, mivel súlyos következményei is lehetnek. Ha ilyet érez, inkább fejezze be az edzést és forduljon orvoshoz!

3.mítosz: Éhgyomorral edzeni nem bölcs dolog.
Igaz, az edzés előtti étkezésről mindenkinek más a véleménye, azonban egyre több a meggyőző kutatás arra vonatkozóan, hogy éhgyomorra jobb mozogni. Az oka pedig az, hogy így elősegítheti a zsírvesztést, és javíthatja szervezete inzulinérzékenységét is.

4.mítosz: A futópadon való futás ugyanolyan hatékony, mint a hagyományos futás.
A különböző terepviszonyok, a hőmérséklet, a szél mind-mind befolyásolják a szabadban való futást, amivel így 10%-kal több kalóriát égethet, mintha egy egyszerű futópadon futna.

5.mítosz: Ha izzad, akkor nincs formában.
Ennek éppen az ellenkezője az igaz, mivel aki rendszeresen edz, az formában van, és az fog jobban izzadni is, nem pedig az a személy, aki tegnap kezdett csak a gyakorlatokkal.

6.mítosz: Minden nap mozognia kell!
Az intenzív edzések mellett muszáj 1-1 pihenőnapot tartani, mikor teste regenerálódik. Ha nem tud nyugton ülni otthon, akkor válasszon valamilyen más mozgásformát aznapra, mely nem olyan megterhelő, például sétáljon vagy biciklizzen egyet a környéken.

fitnessmitosz