Fogpótlás a XXI. században

A legtöbb embert elfogja a rettegés fogorvos szó hallatán. Pedig félévente igencsak ajánlott ellátogatni egyhez, hogy felmérje fogunk, ínyünk állapotát. Jobb félni, mint megijedni! Ha valamilyen probléma adódik, a szakember még időben, könnyen tudja azt orvosolni. Amennyiben pedig minden fogunk egészséges, büszkén távozhatunk a rendelőből.

Sokaknak annak ellenére, hogy egészségesek a fogaik, még sincsenek teljesen megelégedve velük. Hiányos, rossz fogazattal senki sem szeretne élni, éppen ezért érdemesebb alávetni magunkat néhány rutin kezelésnek, hogy később ne legyen problémánk belőle.

Fogápolás

A fogpótlásra ma már számos jól bevált módszer létezik, melyek segítségével nemcsak esztétikai, de praktikussági szempontból is jelentősen javítani lehet rágószerveink állapotán. Nagyon fontos pótolni nemcsak a látható helyeken, hanem hátul az őrlőfogaknál is a foghiányt.
Két variáció közül választhatunk: kivehető vagy fix fogpótlás.
A legelterjedtebb fix pótlások a koronák és a hidak, míg a kivehető megoldások közül a teljes, illetve a részleges protézisek a legismertebbek és leggyakoribbak. Azt, hogy egyes esetekben melyik kerül alkalmazásra több tényezőtől is függ és a fogtechnikus mondja meg. Előfordulhat olyan eset is, hogy a két módot ötvözve alkalmazzák.
Fontos, hogy fogpótlást csak megfelelő szájhigiénia esetében van értelme alkalmazni. Majd a pótlást követően még jobban oda kell figyelni a fog- és szájápolásra.

Nézzük pontosan milyen fogpótlási lehetőségek közül választhatunk:

Implantáció (fogbeültetés):
A fog implantátum beültetés a fogpótlás legmodernebb módja. Ennek során egy vagy több fogat is teljesen pótolni lehet. Műgyökeret helyeznek el a hiányzó fog helyére, amelyhez 3-5 hónapos gyógyulási időt követően elkészítik a lenyomatot. Ezt követően behelyezésre kerül az implantátumfej, melyre aztán a végleges pótlás kerül. Ez a beavatkozás ma már mindennaposnak számít, és szinte minden esetben alkalmazható.

Korona:
A cirkónium korona megjelenésével leginkább az első fogak esztétikus helyreállítására alkalmas, de természetesen van mód a hátsó rágófogak esetében is alkalmazni. Különlegessége, hogy anyaga áttetsző, melynek köszönhetően az ebből készült koronák természethűek, milliméter pontossággal illeszkednek az előkészített fogakra, és a megtévesztésig hasonlítanak az egészséges fogazatra.

Héjak:
Ez az eljárás elsősorban a frontfogak esetében alkalmazható. A fájdalommentesen készülő héjakat a meglévő fogak csiszolása nélkül vagy minimális preparálással is készülhetnek. Viszonylag gyors eljárás, viszont a speciális préstechnológiából adódóan költségesebb, mint egy korona.

Hidak:
Több hiányzó, lekopott vagy töredezett fog esztétikus pótlására is alkalmas. Amennyiben csak néhány fog hiányzik egymás mellett, akkor elegendő a szomszédos fogakat igénybe venni, ha azonban kiterjedt a foghiány, akkor szükség lehet további tartófogakat is bevonni. A híd teste így átíveli az elvesztett fog(ak) területét, összekötve a pillérfogakat.