Menzakaja újratöltve – spenót

A konyhásnénik anno nagyon értettek ahhoz, hogy egy életre elvegyék a kedvünket egyes ételektől. Bár a 21. századra történtek változások e téren, és a menzák menüje már sokkal változatosabb és egészségesebb fogásokból áll össze, a legendák a régi korok rémes menzakajáiról még jó ideig megtartják előkelő helyüket a köztudatban.

A spenót (avagy parajfőzelék) ráadásul ronda, zöld, trutymákos, néha túl folyós, máskor épp ragadós, nyúlós, egyszóval pontosan elég ijesztő ahhoz, hogy az ember gyereke ne is kísérletezzen a megkóstolásával, nem hogy elfogyasztásával. Pedig a spenót igenis lehet finom. Még főzelék formájában is. Ráadásul teli van vitaminokkal és ásványi anyagokkal (K, A, B6, B2, C és E vitamin, mangán, folsav, magnézium, vas, kalcium, kálium), rostokkal, ezen kívül remek omega-3 zsírsav forrás, levelében pedig 13 féle flavonoid található. Hatékony segítség bizonyos betegségek megelőzésében (csontritkulás, vastagbélrák, ízületi gyulladások). Kutatások szerint a rendszeresen spenótot fogyasztó nőknél alacsonyabb a mellrák előfordulásának aránya. Magas oxalát- és nitráttartalma miatt viszont nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

Friss spenót vs. mirelit pép
Aki óvodában találkozott először (és utoljára) spenóttal a tányérján, annak bizonyára ismeretlen a friss parajlevélből készült főzelék látványa. Nyilván egyszerűbb és olcsóbb megoldás a fagyasztott spenótot felolvasztani és tányérra rakni. A friss főzelék viszont nem csak ránézésre, de ízre is egészen más, mint a mirelitből készült pépes rémség.

spenotfozelek

Spenót főzelék vs. egyéb ételek spenótból
Egyéb ételek azoknak, akik még nem ábrándultak ki teljesen a spenótból:

– Spenótos-tejszínes penne
– Spenótos-fetás saláta
– Spenótos lasagne
– Spenótos gnocchi juhtúróval
– Medvehagymás-spenótos töltött tojás
– Parajos gomba
– Rakott spenótos hal
– Spenótkrém leves
– Spenótos pogácsa
– Spenótos melegszendvics
– Lazacos spagetti spenótágyon

Van tehát élet a menzás spenóton túl is. Ha sikerül túltennünk magunkat az óvodai emlékeken, akkor bizony egészen különleges gasztronómiai élményekben lehet részünk.