Milyen szállást válasszunk?

Közeledik a nyár és mindenki nyaralni indul. Egyesek egész nagy 10-15 fős baráti társasággal, mások a 3-4-5 fős kis családjukkal, illetve vannak akik egyedül vágnak neki a világnak, hogy kipihenjék eddigi munkás hétköznapjaikat és rápihenjek a még előttük állókra.

Ha magunknak szervezzük utazásunkat és már megtaláltuk az úti célt, tudjuk mikor, hogyan és mennyi időre megyünk, nincs más hátra le kell foglalni egy szállást. Ennek megtalálása azonban rengeteg időt elvihet, érdemes minél előbb elkezdeni keresgélni. Nem csak amiatt, mert a nyári főszezonban esetleg hamar betelnek a szobák, hanem azért is mert minél többet néz meg az ember annál nehezebb meghozni a döntést.

A választásnál persze vannak fő irányelvek, melyek mindig és mindenkinél mások. Ilyen például, hogy milyen típusú nyaralást tervezünk, kell-e, hogy a közelében legyen valamilyen fürdő, vagy fő látványosságok, milyen járművel megyünk majd, szükség van e parkolóra, vagy arra hogy közel legyen a vonat/busz állomás, szeretnénk e ellátást (reggelit, ebédet, vacsorát), vagy inkább magunk gondoskodunk a főzésről, esetleg éttermeket keresünk fel a közelben, stb. Még rengeteg hasonló tényezőt felsorolhatnék, de már ennyiből is látszik, hogy mennyire sok mindenre kell figyelni, ha utazni szeretnénk.

Pénztárcánknak és igényeinknek megfelelően rengeteg szállás típus közül válogathatunk. Ott vannak a hotelek, ahol luxus körülmények között, szobapincérrel és esetleg több medencével, teljes ellátással várnak minket. Általában persze nem ez a legolcsóbb választás. Aztán ott vannak a már olcsóbb apartmanok és panziók, ahol vagy magunkra kell főznünk, vagy a szobánkban van egy kis konyha rész is. Ennél a szállás típusnál talán a legfontosabb az elhelyezkedés, és itt gyakran engedélyezik, hogy vigyünk háziállatokat is. Majd talán a legolcsóbb kategória a kemping, itt hosszabb időt is kellemesen eltölthetünk családunkkal vagy barátainkkal, akár faházakban, akár lakóautókban, vagy sátrakban aludva.

Mégis tapasztalatom szerint, a legjobb szállástípus, a hostel. Akármelyik országban vagy városban fogunk találni olyan hostelt, mely a panzióknál kicsivel jobb színvonalú, de árban mégis messze üti azokat. Ráadásul ebben az esetben a legkönnyebb új emberekkel ismerkedni, új dolgokat, ételeket kipróbálni. Legyen szó idősebb házaspárról, kisgyerekes családról, vagy 10 fős baráti társaságról, itt mindenki megtalálja a helyét.