Mitől lesz vintage egy esküvő?

A vintage (vintázs) stílusirányzat az 1920 és 1975 közötti időszakot fedi, mind az öltözködésben, mind pedig a lakberendezésben. Nem szabad összekeverni a retróval, mely az ezt követő időszakra jellemző, tehát 1975-től körülbelül 1990-ig. Maga a vintage szó mindig valamilyen régi, ritka, nemesi, értékes dolgot takar, és ez nem csak a ruhákra vagy a bútorokra igaz, hanem egy-egy finom borra, vagy egy múltszázadban készült fotóra.
Manapság ez a stílus nagyon felkapott lett, így nem csoda, hogy sok ifjú pár ilyen mesebeli, romantikus hangulatot szeretne esküvőjén is. Ha Ön is erre vágyik, de nem tudja pontosan hogyan is kezdjen bele, olvassa el tippjeinket!

Ruha
vintage A vintage ruhák főbb színei közé tartozik a púder, a pasztell és a cukorka színek, továbbá a fekete és a fehér. A felhasznált anyag pedig általában valamilyen minőségi csipke, selyem, damaszt, bársony, tüll vagy szatén. Ha menyasszonyi ruháról van szó, természetesen a színek visszafogottabbak, az anyagok viszont annál érdekesebbek!
A valódi vintage fanatikusoknak csupán annyi a dolga, hogy kölcsönkéri a nagymamája vagy az anyukája esküvői ruháját, és már kész is. Na persze, ez nem ilyen egyszerű a valóságban. Régen a ruhák nem szabvány méretek alapján készültek, hanem egyedi méretek alapján, az arának kézzel varrták meg a ruháját a nagy napra. Emiatt ezzel akadhatnak problémák. Ha nem szeretné, hogy csak úgy lógjon magán a ruha, akár egy zsák, akkor egy varrónőhöz mindenképp érdemes vele elmenni, és kicsit átszabatni. Ugyanez vonatkozik a turkálókban beszerzett vintage menyasszonyi ruhákra.
De nem csak használt ruhában érkezhet a nagy napra. Vásárolhat vadiúj esküvői ruhát is, amit még senki sem hordott azelőtt, és ami tökéletesen illik az alakjára. Természetesen ez, ha úgy vesszük csalás, és nem is igazi vintage, de a látvány és a hangulat attól még lehet olyan. Főleg, ha feldobja pár extravagáns régi családi ékszerrel, esetleg egy különleges cipővel vagy csipkefátyollal a múltszázadból.
Ön dönti el, hogy melyik lehetőséget választja, illetve hogy melyiket tudja megvalósítani!

Dekoráció

A helyszín díszítéséhez bármi felhasználható, ami 1920 és ‘75 között készült, vagy legalább, ami olyan hangulatot áraszt. Szedje elő a padlásról a régi kerti bútorokat, madárkalitkákat, bőröndöket, étkészleteket. Mindezt turbózza fel néhány hatalmas csokor virággal, rengeteg gyertyával, gyönggyel, és régi csipketerítőkkel. És ha még ezt is kevésnek érzi, helyezzen el itt-ott pár régi fekete-fehér családi fotót, hogy a hangulat még bensőségesebb legyen!

vintage2

Torta

A vintage hangulatnak megfelelően a torta sem lehet valamilyen hiper-szuper modern süticsoda. Díszítésének és színeinek illeszkednie kell a dekoráció többi eleméhez. Illetve, ami a legfontosabb legyen mellette sok-sok cupcake (muffin)! Ezek a kis mini tortácskák nagyon divatosnak számítanak most, ugyanúgy akár régen. Az a legjobb bennük, hogy akár otthon, saját kezűleg is elkészíthetők, és rengetegféleképp díszíthetők. Ha pedig igazán jó vendéglátó szeretne lenni, gondoskodjon róla, hogy vendégei a lagzi után otthon is élvezhessék ezeket az ízletes sütiket!

vintage3