Munkavállalás külföldön – nyelvtudással, vagy anélkül?

Sokan vágnak neki a nagyvilágnak, hogy szerencsét próbáljanak, mint a mesében. Mindenki azt reméli, hogy a pénzkereset mellett világot is lát, tapasztalatokat és barátokat gyűjt, sokaknak célja pedig nyelvtudásuk tökéletesítése vagy a nyelvtanulás maga. A célország rendszerint olyan állam, ahol világnyelvet beszélnek. Magyarországról rengetegen vándorolnak Angliába és Németországba, de Hollandia, és a skandináv államok is a kedvelt úticélok között vannak.
De érdemes-e nyelvtudás nélkül, illetve minimális nyelvtudással munkát vállalnunk? Vágjunk neki bátran, mintha egy világméretű activity-partira lenne meghívásunk, vagy készüljünk fel itthon, valamelyik nyelvtanulási módszerrel?
Van néhány kérdés, amit mindenképp át kell gondolnunk, mielőtt megvennénk a repülőjegyet.

Milyen munkát szeretnék?

A lányok többsége bébiszitternek jelentkezik külföldre. A nyugati államokban a nők hamar visszamennek dolgozni, szívesen bízzák kisebb-nagyobb gyermekeiket dadusra. Sok fiatal gondolja úgy, hogy egy családban jobban védve van, mint egyéb munkahelyen, amellett a munka nem túl megerőltető, hiszen csak a gyermekeket kell ellátni, velük kell játszani. Ez jobb esetben így is van, de vajon mennyire hasznos ez nyelvtanulás szempontjából? Hiszen a kicsik még nem beszélik az adott nyelvet, az óvodás korúak selypegnek, babanyelvet használnak a világ minden táján. Bármennyire aranyosak, nem tanácsos tőlük venni az első leckéket a középfokú nyelvvizsgára való felkészülésnél.

A későbbiekben, mikor már iskolások, a bébiszitter szerepe gyakran arra korlátozódik, hogy iskolába, különórára kísérje a csemetéket. Emellett a a család kisebb háztartási munkákat bíz rá, amely során a munkavállaló szintén nincs nyelvi közegben. A kamaszodó lurkók pedig nem éppen arról híresek, hogy a dadus nyelvi botlásait türelemmel és megértéssel kiigazítanák. Egy kíméletlen kikacagás évekre elveheti az érzékenyebbek kedvét attól, hogy az ország nyelvén megszólaljanak.

Sokkal szerencsésebb olyan munkát vállalni, ahol a tanulni vágyót körülveszi az adott nyelvi környezet. Akik szeretnének, elhelyezkedhetnek áruházakban, éttermekben, kórházakban, segíthetnek idős emberek gondozásában.

Ezeknek a feladatoknak nagy előnye, hogy gyakran más bevándorolt fiatallal lakik együtt a munkavállaló, és a soknemztiségű csapat egymás között az adott ország nyelvén beszél. Itt már számíthatunk segítségre társainktól. Az egész napos nyelvgyakorlás a munkahelyen sem ér véget, hiszen emberekkel, emberek között kell dolgozni, a kommunikáció megkerülhetetlen.

Pénzért, vagy önkéntesen?

Aki nem pénzszerzési, csupán nyelvtanulási céllal menne külföldre, megteheti, hogy önkéntes munkát vállal. A kaland csábítása mellett ott a lehetőség is, hogy az önkéntes kiteljesítse magát egy olyan ügy mellett, amit valóban fontosnak tart, legyen szó állatvédelemről, környezetvédelemről vagy bármi másról.

Általában itt is nemzetközi csapat dolgozik együtt, s a hazatértek beszámolói szerint ez a csapat mindig nagyon segítőkész, a rengeteg feladat és élmény mellett a nyelv (általában az angol) szinte észrevétlenül rögzül.