Óvjuk, ápoljuk bútorainkat!

Ahhoz, hogy otthonunk ne csak akkor legyen szép, mikor beköltözünk, fontos a folyamatos karbantartás. Nem csak az elromlott vízcsappal, a besárgult falakkal, vagy a széttört csempével kell időről időre foglalkoznunk, hanem a bútorokkal is. Nem véletlenül adnak majdnem minden berendezési tárgyhoz használati/kezelési útmutatót. Ha ezt a papírt nem dobnánk ki, vagy legalább kidobás előtt elolvasnánk, tudnánk hogyan ápoljuk az adott bútort ahhoz, hogy az sokáig úgy nézzen ki akár újkorában!

Milyen veszélyeknek van kitéve egy bútordarab?

  • állandó használat miatti kopás,
  • étel, ital hagyta nyomok,
  • kisgyermekek okozta foltok (pl.: festék, gyurma, kintről behozott sár miatt),
  • állatok elhullajtott szőre, a karmukkal való kaparás, a kifolyó nyál,
  • a napsütés,
  • a magas páratartalom, stb.

butor-m

Az eredeti fa szekrényeket és polcokat időnként érdemes átlakkozni, esetleg lecsiszolni, hogy új fényben ragyogjanak. A tisztításukhoz legtöbbször elegendő egy jól kicsavart nedves törlőrongy, vagy akár egy sima száraz is. Ha kimondottan bútorápoló készítmény (spray vagy paszta) mellett döntenénk, előtte alaposan olvassuk el, pontosan milyen típusú bútorhoz javasolják a használatát.
A szövettel vagy bőrrel borított bútorok (pl.: franciaágyak, kanapék, fotelek, székek, stb.) esetében már kicsit nehezebb a dolgunk. A kárpit minőségétől és színétől függ, hogy mennyire kényes, mennyit kell vele foglalkozni. Sajnos a makacsabb szennyeződéseket egyszerű törölgetéssel, porszívózással nem lehet eltüntetni.

butor2-m

A hálószobába egy szép kárpitozott franciaágyon kívül nem kell sokkal több bútor. Ugyanakkor egy ilyen ágy éppen elég odafigyelést igényel már önmagában is. Fontos annak tisztán tartása, hiszen mégis csak azon hajtjuk álomra a fejünket minden este. Ha valami történik a matraccal, könnyen lehet cserélni, de a fejtámlát, illetve az ágy oldalát és keretét már nehezebben, hiszen akkor egy teljesen új ágyat kellene vennünk. Azért, hogy ezt megelőzzük helyezzük az ágyat olyan részre, ahol nem éri közvetlen napsugárzás, továbbá napközben fedjük le egy szép ágytakaróval, így nem csak maga az ágy, de az ágynemű is védve van a portól és az egyéb kosztól. Ha szeretjük a mutatós berendezést, az ágytakarót egészítsük ki néhány díszpárnával, így egészen olyan hangulatot varázsolhatunk hálószobánkba, mintha egy hotelben lennénk. Ugyanezt a trükköt alkalmazhatjuk kanapénkon is, hogy vendégeinknek leessen az álla, a bútordarab pedig sokáig megőrizze eredeti szépségét!