Vitaminban gazdag grépfrút

1750-ben találtak először grépfrútot (magyarosan: citrancsot) Barbadoson. A különleges pink gyümölcs feltehetőleg a pomelo és a narancs keresztezéséből alakult ki. Ez az egyedülálló, mennyei gyümölcs egyre népszerűbb azok körében, akik törődnek az egészségükkel, hiszen olyan tápanyagokat és növényi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészség és az általános jó közérzet eléréséhez, megtartásához.

A frissítő és ízletes grépfrút olyan értékes tápanyagokban gazdag, mint például: A-vitamin, C-vitamin, béta-karotin és likopin. Szervessav-tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat, ugyanakkor magas rost és pektintartalma miatt gyorsítja az anyagcserét, melynek köszönhetően a fogyókúrában is segítségünkre lehet. Egyes vegyületei (pl.: glikozidok) segítik az ásványi anyagok felszívódását, kedvezően hatnak a szívműködésre, illetve serkentik a máj zsírbontó aktivitását.

Biotech grapefuit

Egy átlagos 30-35 dkg-os grépfrút fedezi az egészséges szervezet számára szükséges napi C-vitamin bevitelt. Kutatások sora igazolja, hogy a citrusfélék több betegség megelőzésében is segítenek, így például a rák kialakulásának kockázatát is csökkenthetik. Egy vizsgálat eredménye szerint a grépfrútot rendszeresen fogyasztók esetében 50%-kal kisebb a tüdőrák kialakulásának a kockázata. Napi 2 dl frissen facsart grépfrútlé elfogyasztásával sokat tehet az egészsége megőrzéséért.

Jó tudni, hogy nem csupán a gyümölcs húsa és leve igen egészséges, de a grépfrút magjában is valóságos csodaszerek lakoznak. A fehér magok úgynevezett antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, ami annyit jelent, hogy elpusztítja a mikrobákat, továbbá fertőtlenít. Ezen kívül antioxidáns hatása sem elhanyagolható. A grépfrútmagból készített citruskivonat egy páratlan hatású természetes vitaminforrás és antibiotikum, mely már csepp, illetve tabletta formában is kapható.

Több gyógyszer párhuzamos szedése a grépfrúttal káros mellékhatásokat okozhat. Ezért, ha rendszeresen fogyaszt grépfrút levet és egyéb gyógyszereket is szed, hagyjon legalább 4 óra szünetet a gyógyszer- és a grépfrút vagy grépfrútlé fogyasztása között, valamint konzultáljon kezelőorvosával.